badkamerspiegels.be

Badkamer renoveren

Een badkamer renoveren kan op verschillende manieren. Je kan kiezen voor een volledige renovatie of om slechts bepaalde onderdelen van je badkamer te veranderen. Welke werken je precies laat uitvoeren, bepaalt het kostenplaatje van je badkamerrenovatie. Ontdek er alles over in dit artikel.

Ga snel naar: Mogelijke werkenPrijsBesparingstips

 

Soorten badkamer renovatie

  • Badkamer restylen: indien je badkamer nog in goede staat is maar je nood hebt aan iets nieuws, volstaat meestal een kleine verandering (bv. nieuwe badspiegels hangen, de kranen vervangen …).
  • Badkamer aanpassen: wil je je badkamer comfortabeler maken, bv. om die aan te passen aan het ouder worden, dan zijn grotere wijzigingen mogelijk (bv. het verhogen van het toilet, handvaten plaatsen …).
  • Badkamer compleet renoveren: voor een complete metamorfose van je badkamer kan je de badkamer volledig uitbreken en helemaal opnieuw heropbouwen.

 

badkamer renoveren

 

Wat komt er kijken bij een badkamerrenovatie?

Een badkamer renovatie kan bestaan uit verschillende werken. Afhankelijk van het soort renovatie kan je een of meerdere van onderstaande werken laten uitvoeren. Let op, de hieronder aangehaalde prijzen zijn slechts richtprijzen. De definitieve kosten kunnen verschillen volgens de situatie, gekozen aannemer en gewenste afwerking.

 

1. Leidingwerk

Om sanitair in je badkamer te verplaatsen moet je ook de waterleidingen omleggen. Hou bij je badkamerrenovatie ook rekening met de plaats en staat van de elektriciteitsleidingen voor de verlichting en stopcontacten. Ontdek het aanbod van spiegelverlichting in onze webshop.

» Prijs: gemiddeld € 360 – 880 (incl. btw en plaatsing)

 

2. Sanitair

Essentieel in een badkamer is natuurlijk het sanitair. Bij een badkamerrenovatie kan je de sanitaire installaties (toilet, douche, bad, wastafel of het kraanwerk) herstellen of vernieuwen.

» Prijs toilet: gemiddeld € 300 – 1.000 (incl. btw en plaatsing)
» Prijs bad: gemiddeld € 500 – 3.000 (incl. btw en plaatsing)
» Prijs douche: gemiddeld € 400 – 2.000 (incl. btw en plaatsing)
» Prijs wastafel: gemiddeld € 400 – 1.000 (incl. btw en plaatsing)
» Prijs kraanwerk: gemiddeld € 125 – 500 (incl. btw en plaatsing)

 

3. Badkamermeubel plaatsen

Badkamermeubels zorgen voor de sfeer en uitstraling van je badkamer. Je vindt ze dan ook in allerlei kleuren, maten, stijlen en uitvoeringen. Hoewel je ook kan kiezen voor een kant-en-klaar exemplaar, is het aangeraden om te kiezen voor een badkamermeubel op maat. Zo kan je de ruimte in de badkamer optimaal benutten. Bovendien kan je dan ook kiezen voor een kwalitatievere afwerking die jaren meegaat. Je badkamermeubel krijgt te maken met heel wat vocht.  Je neemt dan ook best schimmelbestendige materialen.

» Prijs badkamermeubel op maat: vanaf gemiddeld € 1.000 (excl. btw en plaatsing)

 

4. Afwerking vloer, wand en plafond

Een badkamer is een vochtige ruimte en laat daarom niet elk materiaal toe voor de afwerking. Je kan dus niet zomaar elke type vloer in je badkamer leggen. Toch zijn er heel wat mogelijkheden, van de klassieke keramische tegels tot een moderne betonvloer en zelfs een houten vloer. Voor het plafond zijn een houten plafond, spanplafond, aluminium plafond en gyproc plafond bestand tegen damp. Vaak gekozen als afwerking voor de wand zijn dan weer wandtegels, tadelakt, betonstuc, mortex, behangen of schilderen.

» Prijs vloerafwerking: gemiddeld € 10 à 180 per vierkante meter (excl. btw en plaatsing)
» Prijs plafondafwerking: gemiddeld € 15 tot 200 (excl. btw en plaatsing)
» Prijs wandafwerking: gemiddeld € 10 tot 155 per vierkante meter (excl. btw en plaatsing)

 

Tip: Ontwerp je nieuwe badkamer met een vakman

Een vakman informeert je over de mogelijkheden en doet een voorstel op maat van jouw noden en wensen. Hij verzekert je daarbij van een correcte uitvoering van de plannen, zodat je zeker bent van comfort en een vlotte werking van je leidingen en sanitair. Ontvang snel en vrijblijvend offertes van erkende vakmannen via de offertedienst.

 

renovatie badkamer

 

Wat is de totale kostprijs voor een volledige badkamerrenovatie?

De prijs van een totale badkamerrenovatie schommelt tussen ca. 3.000 en 25.000 euro. Het precieze totaalbedrag hangt af van de gebruikte materialen, het soort renovatiewerken, de grootte van je badkamer en hoeveel luxe je erin wenst (met enkel basisvoorzieningen of wellness). Wil je de exacte kosten weten? Eenvoudig prijsvoorstellen voor jouw project vergelijken kan door een aanvraag in te dienen via onze offerteservice.

 

Tips om de kosten van je badkamerrenovatie te drukken

1) Bepaal je budget op voorhand: het helpt om op voorhand te bepalen hoeveel je aan de renovatie wil spenderen. Zo kan je dan tijdens het bouwproces je beslissingen afstemmen op je budget.

2) Voer zelf de afbraak uit: moeten er eerst oude badkamermeubels verwijderd worden voor je aan de renovatiewerken kan beginnen? Dan kan je de badkamer zelf uitbreken. Ook als je het puin zelf afvoert, druk je de arbeidskosten.

3) Werk met een lokale vakman: als je voor een vakman uit de regio kiest, vermijd je de voorrijkosten die aannemers aanrekenen voor hun verplaatsing.

 

bron: www.badkamer-advies.be